Jeigu mėgstate maistą gaminti ne tik namuose, bet ir lauke, jums reikėtų žinoti apie pagrindinius tam skirtus indus ir įrangą. Nors šašlykinę pažįsta visi, o kazanai taip pat nemažai kam girdėtas pavadinimas, tačiau tiek tandyras, tiek Kamado grilis daug kam yra naujovė, apie kurią daug žinių neturi.

Jeigu gaminate maistą, reikia pagalvoti apie tai, koks variantas jums labiausiai tiktų. Nuspręsti tarp Kamado ar tandyro gali būti sudėtinga, nes abu šie prietaisai suteikia unikalią maisto ruošimo patirtį ir pasiūlo skirtingas galimybes. Šiame gide aptarsime kiekvieno iš jų ypatybes, privalumus ir faktorius, kurie padės išsirinkti kulinariniams atradimams tinkamiausią gaminį.
Apie Kamado kepsnines
Kamado kepsninės arba griliai yra įkvėpti japoniškos maisto ruošimo tradicijos. Šios kiaušinio formos kepsninės paprastai gaminamos iš keramikos ar kitų, labai gerai karštį sulaikančių medžiagų. Tokia forma ir minėtos medžiagos puikiai izoliuoja, tad kepsninė išlaiko pastovią temperatūrą. Stiprus keraminis korpusas dažnai būna su kupolo formos dangčiu, kurio pagalba dūmai, garai ir karštis cirkuliuoja labai tolygiai.
Kamado kepsninės garsėja savo universalumu. Jos gali būti naudojamos kaip kepsninė, rūkykla, orkaitė ir net picų kepimo krosnis. Dėl to, kad įmanoma išlaikyti pakankamai žemą temperatūrą rūkymui arba labai aukštą temperatūrą kepimui, Kamado grilis greitai pritaikomas vairiems maisto ruošimo stiliams. Nesvarbu, ar tai bus šonkauliukai, itališka pica ar ant grotelių keptos daržovės, Kamado kepsninė padės išgauti geriausią skonį ir maloniausią tekstūrą.
Geros tokio tipo kepsninės suteiks galimybę tiksliai valdyti temperatūrą. Viršuje ir apačioje esančios orlaidės leis tiksliai sureguliuoti oro srautą ir pagal receptą kontroliuoti kepimo temperatūrą. Būtent pritaikomumas ir tiksli kontrolė gali būti laikomi didžiausiais Kamado kepsninių pliusais.
Apie tandyrus
Tandyras, dar vadinamas tanduru, yra tradicinė molinė krosnelė, atsiradusi bei toliau populiari Centrinės Azijos, Artimųjų Rytų ir Indijos virtuvėje. Iš tų pačių kraštų pas mus atėjo ir kazanai, kuriuose gaminami tradiciniai uzbekiški plovai. Paprastai tai tandyras bus cilindro formos molinis puodas. Jis gali būti įkastas į žemę arba stovėti atskirai, netoli ugnies. Tandyro sienelės yra storos, todėl gali išlaikyti ir skleisti didelį karštį.
Svarbu paminėti, kad kultūrose, iš kurių atėjo pas mus, tandyrai pirmiausia naudojami duonai arba mėsai kepti ir patiekalams, kuriems reikalinga didelė tiesioginė kaitra. Tradiciniai receptai, pavyzdžiui, naan duona, kebabai ir, kaip išduotų pats pavadinimas, tandori vištiena, dažnai kepami būtent šiuose induose. Aukšta temperatūra (dažnai viršijanti 450 °C) sukuria unikalias sąlygas. Maistas iškepa su unikaliu skoniu bei tekstūra, kuri primena ant žarijų bei dūmų keptą maistą. Tokį efektą sunku atkartoti naudojant kitus kepimo būdus.
Dėl intensyvaus sauso karščio išorė tampa traški, o vidus gali išlikti drėgnas ir minkštas.
O kas geriau – tandyras ar Kamado?
Jeigu turite lūkestį gaminti maistą lauke, tačiau galvojate, kuris iš šių dviejų įrenginių labiausiai tiks, pasidalinsime kriterijais, kurie galėtų padėti renkantis. Jei gaminate labai įvairų maistą, tada rinkitės Kamado kepsninę, ji tikrai yra universalesnė. Toks grilius gali veikti kaip rūkykla, kepsninė, picų krosnis ir orkaitė viename.Tačiau, jei mėgstate Centrinės Azijos, Indijos ar Vidurio Rytų virtuves ir mėgstate pasikepti duoneles, vištą bei daug ką gaminate su didele tiesiogine kaitra, tada verta rinktis tandyrą.Kamado kepsninės leidžia tiksliau kontroliuoti temperatūrą.
- Tandyrui reikės kiek mažiau priežiūros ir jame puikiai palaikoma aukšta, pastovi temperatūra, todėl jie labiau tinka patiekalams, kuriems reikia greito ir intensyvaus kaitinimo.
- Kamado kepsninėje galima išgauti įvairų dūmo skonį. Tuo tarpu tandyre visada gaunamas labai malonus, bet identiškas, unikalus žarijų ir žemiškas skonis, kuris būdingas tradicinei Artimųjų Rytų ir Indijos virtuvei.
- Kamado kepsninės paprastai yra mobilesnės ir lengviau įrengiamos kieme ar terasoje. Jų būna įvairių dydžių. Su tandyru reikės kiek daugiau darbo, ypač, jeigu jį įkasinėsite į žemę.
Dar vienas labai svarbus aspektas renkantis – kaina. Kamado kepsninės gali būti ir pakankamai nebrangios (ekonominė klasė), ir aukštos klasės įrenginiai iš geriausių medžiagų su pažangiomis funkcijomis. Na, o tandyrų kaina skiriasi priklausomai nuo jų dydžio, medžiagos ir gamintojo prestižo. Paprasti moliniai indai gali būti kiek pigesni už ekonominės klasės Kamado, tačiau premium modeliai gali būti ir brangesni. Tad rinktis rekomenduojame pagal tai, ką daugiausiai gaminate.