Sekmadienis, birželio 26, 2022
  • Login
Mūsų žinios: Žemaitija, kraštas ir žmonės. Naujienų puslapis.
  • Skaitomiausi
    Albino ir Elenos Klimų kaimo turizmo sodyba ,,Iešnalė“ – senąsias žemaitiškas tradicijas puoselėjantis verslas

    Albino ir Elenos Klimų kaimo turizmo sodyba ,,Iešnalė“ – senąsias žemaitiškas tradicijas puoselėjantis verslas

    Joninės Kaune

    Kaunas kviečia į Jonines Santakoje: šventinė etnostiliaus programa ir populiarių atlikėjų koncertas

    Bijūnai

    Didysis bijūnų žydėjimas: nuo senųjų veislių iki modernių spalvų ir formų

    Ar dosnūs žmonės Turkijos gatvėse? Iškeisk sąvaržėlę į vertingesnį daiktą

    Ar dosnūs žmonės Turkijos gatvėse? Iškeisk sąvaržėlę į vertingesnį daiktą

    Kultūros pasui – rekordinis paraiškų skaičius

    Kultūros pasui – rekordinis paraiškų skaičius

    Kiekviena kelionė yra apie namus. Kaip gera į juos sugrįžti

    Kiekviena kelionė yra apie namus. Kaip gera į juos sugrįžti

    Karščiausi

    • Sportas
    • Švietimas
    • Uostas
    • Verslas
    • Patarimai
    • Žmonės
    • Kriminalai
  • Kategorijos
    • Žmonės
    • Kraštas
    • Verslas
    • Kriminalai
    • Švietimas
    • Sportas
    • Uostas
    • Pajūris
    • Gamta
    • Politika
    • Istorija
    • Žemaitija
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Mistika
  • Aktyvus Laisvalaikis
    Albino ir Elenos Klimų kaimo turizmo sodyba ,,Iešnalė“ – senąsias žemaitiškas tradicijas puoselėjantis verslas

    Albino ir Elenos Klimų kaimo turizmo sodyba ,,Iešnalė“ – senąsias žemaitiškas tradicijas puoselėjantis verslas

    Ar dosnūs žmonės Turkijos gatvėse? Iškeisk sąvaržėlę į vertingesnį daiktą

    Ar dosnūs žmonės Turkijos gatvėse? Iškeisk sąvaržėlę į vertingesnį daiktą

    Kultūros pasui – rekordinis paraiškų skaičius

    Kultūros pasui – rekordinis paraiškų skaičius

    https://unsplash.com/s/photos/children

    Profesorė Stefanija Ališauskienė: „Mes vis dar mokomės dviejų dalykų: prašyti pagalbos ir verkti“

    mokymosi-programa-jauniesiems-zurnalistams-„youth4regions“

    Mokymosi programa jauniesiems žurnalistams „Youth4Regions“

    Kiekviena kelionė yra apie namus. Kaip gera į juos sugrįžti

    Kiekviena kelionė yra apie namus. Kaip gera į juos sugrįžti

  • Jaunimo Langas
    Futurium, Alexanderufer, Berlin, Germany

    Kviečiame teikti paraiškas mažos apimties projektams finansuoti iš Inovacijų fondo

    Jon Tyson nuotr.

    Ekonomistas A. Izogorodinas: verslui trūksta informacijos apie neįgaliųjų įdarbinimą

    Vieningas inžinerijos ir transporto profesinio rengimo centras Klaipėdoje: vizija ar realybė?

    Vieningas inžinerijos ir transporto profesinio rengimo centras Klaipėdoje: vizija ar realybė?

    Živilė Švežauskienė

    Darbo rinkoje juntamas didžiausias talentų trūkumas per paskutinius 16 metų

    Laiko „vagys“ – susirinkimai: kaip neįžeidžiant atsisakyti dalyvauti

    Laiko „vagys“ – susirinkimai: kaip neįžeidžiant atsisakyti dalyvauti

    Uosto direkcijoje – delegacija iš Suomijos

    Uosto direkcijoje – delegacija iš Suomijos

  • Sukurti
  • Kontaktai
Nėra Rezultatų
Peržiūrėti Visus Rezultatus
  • Skaitomiausi
    Albino ir Elenos Klimų kaimo turizmo sodyba ,,Iešnalė“ – senąsias žemaitiškas tradicijas puoselėjantis verslas

    Albino ir Elenos Klimų kaimo turizmo sodyba ,,Iešnalė“ – senąsias žemaitiškas tradicijas puoselėjantis verslas

    Joninės Kaune

    Kaunas kviečia į Jonines Santakoje: šventinė etnostiliaus programa ir populiarių atlikėjų koncertas

    Bijūnai

    Didysis bijūnų žydėjimas: nuo senųjų veislių iki modernių spalvų ir formų

    Ar dosnūs žmonės Turkijos gatvėse? Iškeisk sąvaržėlę į vertingesnį daiktą

    Ar dosnūs žmonės Turkijos gatvėse? Iškeisk sąvaržėlę į vertingesnį daiktą

    Kultūros pasui – rekordinis paraiškų skaičius

    Kultūros pasui – rekordinis paraiškų skaičius

    Kiekviena kelionė yra apie namus. Kaip gera į juos sugrįžti

    Kiekviena kelionė yra apie namus. Kaip gera į juos sugrįžti

    Karščiausi

    • Sportas
    • Švietimas
    • Uostas
    • Verslas
    • Patarimai
    • Žmonės
    • Kriminalai
  • Kategorijos
    • Žmonės
    • Kraštas
    • Verslas
    • Kriminalai
    • Švietimas
    • Sportas
    • Uostas
    • Pajūris
    • Gamta
    • Politika
    • Istorija
    • Žemaitija
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Mistika
  • Aktyvus Laisvalaikis
    Albino ir Elenos Klimų kaimo turizmo sodyba ,,Iešnalė“ – senąsias žemaitiškas tradicijas puoselėjantis verslas

    Albino ir Elenos Klimų kaimo turizmo sodyba ,,Iešnalė“ – senąsias žemaitiškas tradicijas puoselėjantis verslas

    Ar dosnūs žmonės Turkijos gatvėse? Iškeisk sąvaržėlę į vertingesnį daiktą

    Ar dosnūs žmonės Turkijos gatvėse? Iškeisk sąvaržėlę į vertingesnį daiktą

    Kultūros pasui – rekordinis paraiškų skaičius

    Kultūros pasui – rekordinis paraiškų skaičius

    https://unsplash.com/s/photos/children

    Profesorė Stefanija Ališauskienė: „Mes vis dar mokomės dviejų dalykų: prašyti pagalbos ir verkti“

    mokymosi-programa-jauniesiems-zurnalistams-„youth4regions“

    Mokymosi programa jauniesiems žurnalistams „Youth4Regions“

    Kiekviena kelionė yra apie namus. Kaip gera į juos sugrįžti

    Kiekviena kelionė yra apie namus. Kaip gera į juos sugrįžti

  • Jaunimo Langas
    Futurium, Alexanderufer, Berlin, Germany

    Kviečiame teikti paraiškas mažos apimties projektams finansuoti iš Inovacijų fondo

    Jon Tyson nuotr.

    Ekonomistas A. Izogorodinas: verslui trūksta informacijos apie neįgaliųjų įdarbinimą

    Vieningas inžinerijos ir transporto profesinio rengimo centras Klaipėdoje: vizija ar realybė?

    Vieningas inžinerijos ir transporto profesinio rengimo centras Klaipėdoje: vizija ar realybė?

    Živilė Švežauskienė

    Darbo rinkoje juntamas didžiausias talentų trūkumas per paskutinius 16 metų

    Laiko „vagys“ – susirinkimai: kaip neįžeidžiant atsisakyti dalyvauti

    Laiko „vagys“ – susirinkimai: kaip neįžeidžiant atsisakyti dalyvauti

    Uosto direkcijoje – delegacija iš Suomijos

    Uosto direkcijoje – delegacija iš Suomijos

  • Sukurti
  • Kontaktai
Nėra Rezultatų
Peržiūrėti Visus Rezultatus

Ir pelėsinis sūris gali supelyti: kaip atpažinti, ar sūrį dar galima vartoti ir su kuo jį derinti?

naujienos pateikė naujienos
2022 5 birželio
in Kraštas, Kulinarinis paveldas, Skaitomiausi, Sveikata
0 0
0
Pagrindinis Kraštas

Kai Lietuvoje dar nebuvo tokios maisto produktų įvairovės, lauktuvės iš Prancūzijos dažnai dvelkdavo keistu aromatu – nematytų sūrių ne visi drįsdavo ragauti, bet paskanavę su įvairiomis užtepėlėmis ir džemais likdavo sužavėti. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, dažniausiai pelėsiniai sūriai  yra kaloringi, todėl juos reikėtų vartoti saikingai. Kita vertus, jie yra turtingi kalciu, o pelėsis suteikia ne tik pikantišką skonį, bet ir paskatina virškinimo sulčių sekreciją. Birželio 4 d. minint Tarptautinę sūrių dieną prekybos tinklo „Rimi“ produktų vadovė Rūta Golovač pataria išėmus sūrį iš šaldytuvo bent pusvalandį palaikyti jį kambario temperatūroje ir tik tada skanauti su traškia duona ar krekeriais. 

Sūriai
Sūriai

Verta paragauti to, ko dar neragavote

Konservatyvesni maisto atžvilgiu žmonės įpratę valgyti tik jiems žinomą ir patinkantį maistą, o apie gurmaniškesnius produktus turi išankstinę neigiamą nuomonę – yra įsitikinę, kad jiems nepatiks. Tačiau skonis lavėja jį ugdant – ragaujant tai, ko dar neragavote. Tad keletą kartų pabandžius egzotiškesnių skonių galite juos netikėtai pamėgti. Patys populiariausi pelėsiniai sūriai – tai mėlynojo pelėsio: rokforas, gorgonzola, stiltonas ir baltojo pelėsio: kamamberas bei bri. Jų derinimo ir panaudojimo variantų yra begalės.

Pasak prekybos tinklo „Rimi“ produktų vadovės Rūtos Golovač, bri ir kamamberas gali būti pagrindiniai karštųjų patiekalų ingredientai, tereikia sūrį 15-20 minučių pašauti į orkaitę. Pakepus ir pradūrus iškepusio sūrio plutelę, galite juo gardžiuotis dažydami į jį duoną. Jei šalia patieksite figų ar kitų vaisių džemo, medaus, saldesnių čatnių ar riešutų, gomuryje susitikę skirtingi skoniai leis pajusti sūrio subtilybes.

„Pelėsiniais sūriais gardinkite salotas, omletus, picą, mėsą ar žuvį. Iš mėlynojo sūrio lengvai pagaminsite padažą – tereikia sūrį sutrupinti arba išlydyti ir sumaišyti su grietine ar jogurtu. Prancūzijoje populiarus ir kiek mums netikėtas derinys – pelėsiniai sūriai su keptomis bulvėmis. Griežinėliais supjaustytos bulvės verdamos, paskui kepamos keptuvėje su šonine ir galiausiai apkepamos orkaitėje su vynu ir bri sūriu. Mėlynojo pelėsio sūris pagardins daržovių apkepus, jis dera ir prie karštų bulvių – tiesiog užtepkite jo ant orkaitėje kepamų bulvių puselių“, – pataria specialistė.

Tačiau, kaip minėjo gydytoja dietologė, pelėsinis sūris yra kaloringas patiekalas, ir, nors atrodo, kad prancūzai sūrių valgo labai daug, taip nėra. „Fermentinių sūrių dienos norma – žmogaus nykščio dydžio. Atrodo, labai nedaug, bet jei tokio sūrio neskanavote kelias dienas, tikrai galima suvalgyti daugiau. Kartais sakoma, kad štai prancūzai valgo daug sūrių, jie yra jų maisto kultūros dalis, bet tai nekenkia nei jų figūrai, nei sveikatai. Tačiau žvelgdami į kitas tautas, mes dažnai išskiriame tik vieną mitybos komponentą, neįvertindami kitų: paties valgymo proceso ir bendro dienos maisto kiekio“, – pastebi gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė.

Kaip laikyti, kad sūris ilgiau išliktų šviežas?

Kartais suabejojama, ar pelėsis nepavojingas žmogaus sveikatai. Šiuo atveju reikėtų atskirti, ar pelėsis sūryje atsirado jį gaminant, ar paskui, laikant šaldytuve. Jei gaminant – pelėsis yra tinkamas vartoti, o jei vėliau – jį reikia nupjauti arba tokio sūrio išvis nebevalgyti. Pirmas požymis, kad sūris yra sugedęs – amoniako kvapas, o antras – po plutele atsiradusios spalvotų pelėsių puokštelės, pasikeitusi sūrio masės spalva.

Pasak Rūtos Golovač, sūrį, prieš dedant į šaldytuvą, reikia išimti iš plastiko pakuotės, nes joje jis negali kvėpuoti. „Geriausia sūrį supakuoti į specialų popierių, bet tinka ir pergamentinis ar paprastas kepimo popierius – taip sūris bus apsaugotas nuo išdžiūvimo. Supakuotą sūrį galima įdėti į plastikinę dėžutę ar maišelį, bet jų neuždaryti. Bri ir kamamberą galima vynioti ir į celofaną, bet svarbu kasdien ar kas antrą dieną juos trumpam atvynioti ir leisti pakvėpuoti. Beje, prapjautas bri sūris galioja tik kelias dienas, tad ilgiau jo nelaikykite“, – pataria specialistė.

Pelėsiniai sūriai išsiskiria skonių bei kvapų gausa – „Rimi“ siūlo pasirinkti vienas kitą papildančius sūrių ir vaisių pagardų derinius – juos lengva paruošti ir nustebinti svečius.

RECEPTAS

Datulių ir apelsinų čatnis

Jums reikės:

3 apelsinų;

250 g datulių;

2 obuolių;

200 g rudojo cukraus;

2 šaukšteliai šviežio tarkuoto imbiero;

150 ml baltojo vyno acto;

½ šaukštelio druskos;

Kaip gaminti:

  1. Obuolius nulupkite, supjaustykite ketvirčiais, pašalinkite sėklytes, tada supjaustykite plonais griežinėliais. Apelsiną nulupkite, supjaustykite mažais gabalėliais, nuimkite plėveles. Iš datulių išimkite kauliukus, supjaustykite mažais gabalėliais.
  2. Į puodą sudėkite visus produktus, užvirkite, kaitrą sumažinkite ir virkite retkarčiais pamaišydami apie 2,5 valandos, kol čatnis ims tirštėti.
  3. Nuimkite puodą nuo kaitros, leiskite pravėsti 20 minučių. Išpilstykite datulių ir apelsinų čatnį į stiklainius.
  4. Čatnio skonis bus dar geresnis, jei jį palaikysite šaltai kelias savaites.

Ananasų ir abrikosų pagardas su garstyčiomis

Jums reikės:

200 g džiovintų abrikosų;

250 ml vandens;

½ ananaso (apie 600 g);

2 šaukštai grūdėtųjų garstyčių;

150 ml greipfrutų sulčių;

300 g cukraus;

Kaip gaminti:

  1. Puode užvirkite vandenį, suberkite susmulkintus abrikosus. Kaitrą sumažinkite, puodą uždenkite ir virkite apie 15 minučių, kol abrikosai suminkštės, o vanduo beveik išgaruos.
  2. Į puodą suberkite susmulkintus ananasus, cukrų, supilkite išspaustas iš greipfrutų sultis, sudėkite garstyčias. Viską pavirkite ant mažos kaitros apie 1 valandą. Masę sutrinkite.
  3. Gautą pagardą patiekite prie sūrių.

Riešutų pagardas

Jums reikės:

50 g migdolų;

100 g pistacijų;

50 g graikinių riešutų;

100 g anakardžių;

1 raudonosios paprikos;

3 šaukštų citrinos sulčių;

1 skiltelės česnako;

½ šaukštelio druskos;

4–6 šaukštų vandens;

kelių baziliko lapeliai;

šakelės šviežio čiobrelio;

pipirų pagal skonį;

Kaip gaminti:

Pistacijas išlukštenkite. Virtuviniu kombainu sutrinkite riešutus, papriką, česnaką, prieskonius, žoleles su citrinos sultimis iki vientisos masės.

Pranešimą paskelbė: Živilė Karevaitė, Integrity PR
Šaltinis : Pranešimą paskelbė: Živilė Karevaitė, Integrity PR
Dalintis FacebookDalintis TwitterDalintis Pinterest
naujienos

naujienos

Kitas straipsnis
Psichologas apie ryšį su tėčiais: pasitelkite kantrybę ir humorą

Psichologas apie ryšį su tėčiais: pasitelkite kantrybę ir humorą

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis
  • Karščiausi
  • Komentarai
  • Naujausi
Masažistas Svajūnas Tunaitis – specialistas, kuris regi rankomis

Masažistas Svajūnas Tunaitis – specialistas, kuris regi rankomis

2022 16 sausio
Austiejos žemaitiška daina ištirpdė tūkstančių internautų širdis: „Nesitikėjau…“

Austiejos žemaitiška daina ištirpdė tūkstančių internautų širdis: „Nesitikėjau…“

2021 8 kovo
Giliogirio kaimas

Giliogirio kaimo bendruomenė atsigauna iš sąstingio

2022 30 gegužės
Didysis šeimos gynimo maršas: pilietinė pozicija, kiršinimas ar apgaulė?

Didysis šeimos gynimo maršas: pilietinė pozicija, kiršinimas ar apgaulė?

2021 12 gegužės
Rašinių konkursas – „Darni šeima - stipri valstybė“

Rašinių konkursas – „Darni šeima – stipri valstybė“

2021 27 balandžio
Realybė ar mistika: istorijos, kurios stebina, kelia smalsumą, traukia

Realybė ar mistika: istorijos, kurios stebina, kelia smalsumą, traukia

2
Gražinos Asipauskaitės katės

Ar Kretingoje atsiras dviejų katinų zoologijos sodas?

2
Ar reikia Lietuvai sekso lėlių rinkos naujovių iš užsienio?

Ar reikia Lietuvai sekso lėlių rinkos naujovių iš užsienio?

1
Nuo pirmadienio iš reiso sugrįžę ekipažų ir įgulų nariai privalės izoliuotis

Nuo pirmadienio iš reiso sugrįžę ekipažų ir įgulų nariai privalės izoliuotis

1
Giliogirio kaimas

Giliogirio kaimo bendruomenė atsigauna iš sąstingio

1
ministre-pirmininke-sveikina-valstybingumo-diena-minincia-slovenija

Ministrė Pirmininkė sveikina Valstybingumo dieną mininčią Slovėniją

2022 26 birželio
tapk-eurodesk-lietuva-regioniniu-reikalu-koordinatoriumi-(-e)!

Tapk Eurodesk Lietuva regioninių reikalų koordinatoriumi (-e)!

2022 26 birželio
premjere-sveikina-auksa-pasaulio-plaukimo-cempione-iskovojusia-ruta-meilutyte

Premjerė sveikina auksą pasaulio plaukimo čempione iškovojusią Rūtą Meilutytę

2022 25 birželio
edukacine-programa-pamario-galerijoje

Edukacinė programa Pamario galerijoje

2022 25 birželio
premjere-dalyvavo-tarptautines-parodos-atidaryme-–-pristatytas-unikalus-alberto-gostauto-maldynas

Premjerė dalyvavo tarptautinės parodos atidaryme – pristatytas unikalus Alberto Goštauto maldynas

2022 24 birželio

Žemaitijos Naujienos

Mūsų žinios: Žemaitija, kraštas ir žmonės. Naujienų puslapis.

Mes skelbiame tik naujienas kurias verta skaityti.

Kategorijos

  • Aktyvus laisvalaikis
  • Daugiau
  • Gamta
  • Istorija
  • Jaunimo langas
  • Kraštas
  • Kriminalai
  • Kulinarinis paveldas
  • Kultūra
  • Literatūriniai inkliuzai
  • Mistika
  • Pajūris
  • Politika
  • Skaitomiausi
  • Sportas
  • Sveikata
  • Švietimas
  • Ūkis
  • Uostas
  • Verslas
  • Žemaitija
  • Žmonės

Žymos

Alkis Apsakymų knyga Broliai Lavrinovičiai Dalia Vaitkevičiūtė dietologė ekipažams ir įgulų nariams Flera foziologinis alkis G. Azguridienė Istorinės daros Istorinės datos izoliacija Jurgos Ivanauskaitės premija kalbos komisija Karantinas Lietuvos dailėje Lietuviškas verslas lietuviški vardai lietuviškų įmonių pavadinimai Lietuvos laisvosios rinkos institutas Lina Simutytė Miesto šventė N-18 nepotizmas Profesionis mokymas psichologinis alkis regioninė politika reikalavimai sportiniai šokiai Valgomos puokštės čempionatai Žemaitija

Naujausios Naujienos

ministre-pirmininke-sveikina-valstybingumo-diena-minincia-slovenija

Ministrė Pirmininkė sveikina Valstybingumo dieną mininčią Slovėniją

2022 26 birželio
tapk-eurodesk-lietuva-regioniniu-reikalu-koordinatoriumi-(-e)!

Tapk Eurodesk Lietuva regioninių reikalų koordinatoriumi (-e)!

2022 26 birželio
premjere-sveikina-auksa-pasaulio-plaukimo-cempione-iskovojusia-ruta-meilutyte

Premjerė sveikina auksą pasaulio plaukimo čempione iškovojusią Rūtą Meilutytę

2022 25 birželio
edukacine-programa-pamario-galerijoje

Edukacinė programa Pamario galerijoje

2022 25 birželio

Draugai: Zlioba.lt - TikSaviems.lt - Onore.lt - 3o.lt - Stepinfit - Samukis.lt - Skolų išieškojimas - SEO paslaugos - Hotterprice.com - Etnopramogos.lt - Video kasečių skaitmeninimas - Mediaport.lt - Informdebtor
2020-2021 © „Musuzinios.lt”. Visos teisės saugomos.

Nėra Rezultatų
Peržiūrėti Visus Rezultatus
  • Skaitomiausi
  • Kategorijos
    • Žmonės
    • Kraštas
    • Verslas
    • Kriminalai
    • Švietimas
    • Sportas
    • Uostas
    • Pajūris
    • Gamta
    • Politika
    • Istorija
    • Žemaitija
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Mistika
  • Aktyvus Laisvalaikis
  • Jaunimo Langas
  • Sukurti
  • Kontaktai

Draugai: Zlioba.lt - TikSaviems.lt - Onore.lt - 3o.lt - Stepinfit - Samukis.lt - Skolų išieškojimas - SEO paslaugos - Hotterprice.com - Etnopramogos.lt - Video kasečių skaitmeninimas - Mediaport.lt - Informdebtor
2020-2021 © „Musuzinios.lt”. Visos teisės saugomos.

Sveiki Sugrįžę!

Prisijunkite prie savo paskyros žemiau

Pamiršote Slaptąžodį?

Sukurti Naują Paskyrą!

Užpildykite žemiau esančias formas, kad užsiregistruotumėte

Visi laukai yra privalomi Prisijungti

Susigražinti Slaptąžodį

Įveskite savo vartotojo vardą arba el. Pašto adresą, kad iš naujo nustatytumėte slaptažodį.

Prisijungti